Lucka 7

HÖGLANDETS WHISKYVÄNNER

Lucka 7


Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke

Kategori – Single malt from Scotland

Destilleri – Ailsa Bay

Distrikt – Lowland

Buteljerare – Ailsa Bay

Destillerad –?

Buteljerad – 2018

År – ?

Fat – Hudson Whisky fat

Fatnr – ?

Styrka – 48,9%

Buteljerings serie - Micro Maturation



Här ska vi besöka ett destilleri som ägs av den skotska whiskyindustrins mest anrika dryckesföretag  William Grants & Sons. Destilleriet Ailsa Bay som är ett lowland destilleri grundades 2007 och är ett maltbaserat toppmodernt flexibelt destilleri som kokar lite olika stilar av destillat. Dom kör en lättare speyside variant av typ Balvenie, ett lite kraftigare destillat av typ Oban och sen kör man tre rökiga destillat där den kraftigaste av de rökiga är den som lanseras som Ailsa Bay. En liten intressant detalj med just denna serie Bay är att den genomgår en så kallad ”micro maturation”. Detta innebär att nytt destillat fylls på små fat som är mellan 25-100 liter. I detta fall rör det sig om Hudson bay bourbon fat som lägger grunden för en snabb och intensiv mognad, efter 6 till 9 månader flyttas whiskyn över till lite större fat där den sen få ligga och mogna klart. Dagens lucka är del två av första utgåvan och heter följaktligen 1:2. Den har en uppmätt ppm på 22 vilket gör att den hamnar strax efter bowmore i rökighet. Sen har den även en en uppmätt sötma (SPPM) vilket är något som Ailsa Bay är först med. Det är deras Master blender Brian Kinsman som har tagit fram en metod för att mäta detta. Sötman är uppmätt till 19 SPPM vilket ska ge den rätt balans mot rökigheten. Vi får helt enkelt testa!


Sláinte!